KRİSTAL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
image
image

Oyun Terapisi Nedir

image

Oyun Terapisi Nedir

Oyun Terapisi Nedir

Oyun terapisi, oyuncaklar ve sanat terapisi gereçleriyle özel olarak hazırlanmış bir oyun odasında çocuk ve terapist işbirliğinde gerçekleşen terapi çeşididir. Oyun terapisi alanında profesyonel eğitim alan bir terapist eşliğinde, çocuğun kendini güvende hissedeceği ve kendini rahat ifade edeceği alan yaratılır.

Oyun Terapisi Hangi Durum Ve Kişilerde Kullanılır?

Oyun terapisi 2,5-12 yaş aralığındaki tüm çocuklara uygulanabilir. 

Oyun terapisine ihtiyaç duyulan durumlar şunlar olabilmektedir:

- Anksiyete ve kaygı

- Boşanma ve ayrılık

- Davranış problemleri

- Depresyon 

- İletişim ve uyum problemleri

- Kıskançlık

- Korku ve fobiler

- OKB veya takıntılı durumlar

- Ölüm ve yas

- Özgüven eksikliği 

- Travma ve şiddete maruz kalma

- Uyku ve yeme problemleri


Neden Oyun Terapisi Tercih Edilmelidir?

Yetişkinler kendilerini sözel iletişimle ifade edebilirken bu anlamda çocuklar yaşlarından dolayı kendilerini sözel olarak ifade etmeyi hem tercih etmezler hem de sözel becerileri henüz gelişim aşamasındadır. Dolayısıyla çocukların anlatım şekli oyundur. 


Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar.

Garry Landreth


Oyun; içerisinde anlama, anlatma, canlandırma, öğrenme, hayal etme, düşünce ve duyguları barındırır. Dolayısıyla kendisini özgürce ifade etme alanı olarak oyun çocukların güvenli limanıdır. Sözel olarak anlatmakta ve hatırlamakta zorlanacakları şeyleri oyun aracılığıyla ifade edebilir, bunu yaparken negatif duygusallıkla boğuşmak zorunda kalmaz. Özenle seçilen oyun ve oyuncaklar çoğu zaman çocuğun duygularını fark etmek için kullanılır. 

Çocuklarda var olan travmaları, varsa istismarı, duygu ve düşünce sıkıntılarını ve kaynağını açığa çıkarabilen ve onarabilen en başarılı terapi yöntemlerinden biridir. 


OYUN TERAPİSİNE NASIL KARAR VERİLİR?

Büyüme ve gelişim içinde kritik dönemleri barındırır. Çocukların birçoğu büyüme çağında yaşamı anlamlandırmakta ve uyum sağlamakta zorluk çeker.

Çocuğunuzun bazı davranışlarıyla ilgili endişelenir, içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun davranmadığını fark eder ve bu zorluklarda çocuğunuzun başa çıkmakta zorlandığını düşünürseniz oyun terapisinden yararlanabilirsiniz.

Çocuğunuzun sizinle paylaştığı sorununda hemen uzman kucağına atmadan önce, onu dinlediğinizden, anladığınızdan, bu durumu önemsediğinizden hem siz emin olmalı hem de çocuğunuzun anlaşılmış hissetmesini sağlamalısınız. Ona yardımcı olmak için çabaladığınızı, bu konuda uzman birinin bilgisine başvurmayı birlikte bir süreç olarak adlandırmalısınız.

Çocuğun kendisinde bir problem veya eksiklik olduğunu düşünmesi benlik algısını olumsuz etkileyeceği gibi kendisine olumsuz etiketler de takabilir. 

“ben aptalım, beyinsizim, beceriksizim vb”

Kendisiyle ilgili bu düşüncelere sahip olan çocuklarda yetersizlik hissi hakimken ailesinin ve çevresinin ondan memnun olmadığına inanır. İstenmediklerini ve yük olduklarını düşünebilirler. Bu algılarla oyun terapisine başlayan çocuğun özgüvenini ve öz saygısını artırmak hedefler içinde önceliği alır. Çünkü kendisiyle ilgili eksik kaldığı konuda bunu kabul edip, kendine küsmek veya kendisiyle kavga etmek yerine motivasyona sahip olup, becerilerini yükseltmek için çabalaması gerekir. Dolayısıyla ailelere düşen en büyük görev, çocuğu koşulsuz kabul etmek, çocuğun kendisiyle ilgili benlik algısını zedelememektir. 


Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisi süreci düzenli devam etmeyi gerektirir. Haftada 1 ya da 2 seans şeklinde terapistle beraber sıklığı belirlenebilir. 

Genellikle 16-24 seans sürmektedir. 

Bazen daha kısa bazen daha uzun seanslarda sona erebilir.

Kristal Psikolojik Danışmanlık merkezi uzmanları, çocukların üstün yararını gözeterek süreci gerektiğinden daha kısa veya daha uzun sürdürmez. 

Oyun terapisi yöntemiyle çalıştığımız çocuklarda başarılı sonuçlara ulaşmanın mutluluğuyla sizleri de görüşmek için kurumumuza bekleriz. 


İletişim numaraları: 0507 175 71 28 – 0850 474 73 56