KRİSTAL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
image
image

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu

  • Anasayfa
  • Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
image

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu Nedir?

    Mastürbasyon terimi; latince kökenden gelmektedir. Latince’de manus el demektir. Stupratio ise kirlilik demektir. Kelimenin kökeni incelendiğinde eski zamanlardan beri mastürbasyonun onaylanmayan, hoş karşılanmayan bir davranış olduğu düşünülmesine karşın bunun son zamanlarda değiştiğine tanık olmaktayız. Mastürbasyonun doğal bir davranış olduğunu ve bunun eğitimini doğru şekilde verilmesi gerektiği birçok uzman tarafından belirtilmektedir.

    Ancak bazı mastürbasyon davranışları patolojik olabilir veya hayatın işlevsel akışını bozabilir. O zaman bu durum normal kabul edilebilirlikten çıkıp, özel olarak ele alınması gereken bir durum haline gelebilir. Bu anlamda ailelerin cinsellik ve mastürbasyon konusuyla ilgili geleneklerden gelen tabularını azaltmaya çalışmaları süreç içerisindeki terapist-ebeveyn işbirliğini arttırmaktadır.

Cinsiyet değişkeni açısından baktığımızda kız çocuklarında, erkek çocuklarına göre daha sık görülmektedir. Zamanla kendiliğinden düzelebilmektedir.

Çocukluk Dönemindeki Mastürbasyonun Olası Nedenleri:

1- Kaygı

2- Sakinleşme İhtiyacı

3- Hayal Kırıklığı

    Bu durumları tek tek incelediğimizde herhangi bir kaygı durumu yaratan bir nesne, olay var mı? Kaygı oluşturan bir ebeveyn/kişi var mı? Ebeveynlerden birinin kaygılı halleri doğrudan çocuk üzerinde kaygı oluşturabilmekte ve bu kaygıyı azaltmak için rahatlatıcı ve haz verici bir eylem olarak mastürbasyona başvurulduğu görülmektedir. 

    Bakılması gereken durumlardan biri; çocuk kendi duygularını regüle edebilme becerisi kazanmış mı? Duygularını regüle etmeyi, duyguları normalleştirmek ve düzenlemek olarak tanımlayabiliriz. Duygu regülasyonu konusunda çocuğun kazandığı beceriler, onu sadece mastürbasyon konusunda değil; birçok kaygı durumlarıyla başa çıkmasını kolaylaştıracaktır. 

    Ele alınması gereken diğer beceri alanımız da hayal kırıklığı ile ilişkili olan kısım. Hayal kırıklığı, isteklerin, beklentilerin, umutların, arzuların gerçekleşmemesi sonucunda oluşan bir duygudur ve genel olarak yaşanması zor deneyimlerden biridir. Yetişkinler için bile zorlanırken çocukların hayal kırıklığı karşısında ne kadar zorlanabileceğini düşünün. Çocuk, hayal kırıklığı yaşadığında bununla başa çıkabiliyor mu? Düştüğü yerden kalkabiliyor mu? Çocuklar hayal kırıklıkları ile nasıl başa çıkmayı öğrenir?

    Tüm bu alanlardan bağımsız olarak dikkate alınacak yer ise; çocuğun mastürbasyondan hoşlandığı kısımdır. Ve mastürbasyonu sadece cinsel organla ilişkilendirmek doğru olmaz; saçını parmağına sarmak, kulak memesiyle oynamak gibi davranışlar da mastürbasyon olarak sınıflandırılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kısımlar şunlardır: 

-Bir aşırılık var mı? 

-Sıklığı nedir?

-Hangi durumlarla karşılaştıktan sonra mastürbasyon yapıyor?

-Kendisini yaralıyor mu?

-Kendisine zarar veriyor mu?

-Başka bir arkadaşını zorluyor mu?


    Bahsettiğim bu noktalar dikkat edilmesi gereken alarm durumlarıdır. Bunları yaşadığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden Psikolojik Danışman Büşra Uysal’a danışabilirsiniz. Eğer bu durumları yaşamıyorsanız; normal karşılayabileceğinizi, hayatın olağan akışında olan şeylerden biri olarak görülebileceğini düşünüyorum. 

    Tüm bu davranışların bir sebebi var. Örneğin; kimseye zarar vermiyor ama sıklıkla mastürbasyon yapıyor. Özellikle anneye temas edilerek yapılan mastürbasyonlarda aradaki bağlanma durumuna bakılması gerekmektedir. Aradaki güvenli bağlar hangi noktada zarar görmüş olabilir? Acaba çocuğunuz ebeveynleri tarafından ihmal edilen bir çocuk mu? Bu bağları tekrar nasıl yapılandırabiliriz?


    Bunları değerlendirdikten ve uzmanla çalıştıktan sonra diyelim ki sebebini bulduğumuzda kesinlikle yapılmaması gereken şey ise endişeye kapılmaktır. Yaşanan bu durumun bir çözümü olabileceğini kendinize hatırlatmalısınız. Umutlu olmak ve umutlu bir dil kullanmak sanılanın çok ötesinde bir faydaya sahiptir.

                            “Dum vita est spes est”

Psikolojik Danışman Büşra UYSAL