ÇOCUK OYUN TERAPİSİNE NASIL HAZIRLANIR
Genellikle ailenin fark ettiği bir ihtiyaç üzerine oyun terapisine başlama kararı alınıyor. Ancak oyun terapisi çocuğun bir anda kendisi hakkında sorunların konuşulduğu ve terapistle oyun odasına gönderilen bir yer olmamalıdır. Oyun terapisine başlamadan önce aile, terapistini araştırmalı ve kiminle çalışmak istediğine karar vermelidir.
Terapistle, çocuk ve aile hakkında konuştuktan sonra seanslar yapılandırılır.
Ardından terapistle çocuk tanıştırılır. Terapist ve terapi merkezi çocuğun ilk defa geldiği bir yer olduğu için yabancılık çekmesi ve kendini güvende hissetmemesi olağandır. Ancak bunu kolaylaştırmanın bir yolu var. Terapiye gelmeden önce çocuğunuzla evde izlemeniz gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımları uyguladıktan sonra güvenli bir terapi seansı ve olumlu dönüşler almak daha kısa sürede mümkün hale gelir.
Çocuğun oyun terapisine hazırlanması?
Konuşarak Hazırlanma:
Oyun terapisinde çocuğun kendini rahatça açması ve baskı altında hissetmemesi gerekir. Bu yüzden çocuğa istediği her konuda konuşabileceğini ve orada anlattığı her şeyin güvende olacağını söylemek gerekir.
Çocuğa oyun terapisinin ne olduğu ve nasıl işlediği hakkında konuşmak, çocuğun kendini rahat hissetmesine yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun terapiye hazırlanması için, ona terapi seanslarının ne kadar süreceğini, ne tür oyunlar oynayacağınızı ve oyun terapisti ablanın/abinin ona eşlik edeceğini anlatabilirsiniz.
Çocuk oyun odasındayken kendinizin neler yapacağını da, aklı sizde kalmaması ve merak etmemesi için belirtmelisiniz.
"Seni burada bekleyeceğim"
Oyun Odasını Tanıtma:
Terapiye gelmeden önce oyun odasının fotoğraflarını terapistinizden isteyebilirsiniz. Oyun odasını fotoğraflardan beraber inceleyip aşinalık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Seansa girmeden evvel çocuğunuzun oyun odasını önceden görmesine izin verin. Oyun odasına gitmek ve oyun materyallerini görmek, çocuğunuzun terapiye hazırlanmasına yardımcı olabilir.
Oyunlar Hakkında Konuşma:
Çocuğunuzun sevdiği oyunlar hakkında konuşun ve terapi seanslarında bu oyunların da kullanılabileceğini söyleyin. Bu, çocuğunuzun terapi seanslarına daha olumlu bir şekilde yaklaşmasına yardımcı olabilir.
Hangi oyunları oynayacağı konusunda çocuğunuza yönlendirme ve baskı yapmayın.
Güvenli Ortam Oluşturma:
Çocuğunuzun terapi seanslarına güvenli bir ortamda girmesi önemlidir. Çocuğunuzun terapistiyle tanışması ve onunla konuşması, güvenli bir ortam oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu ortama sizin de güvendiğinizi çocuğunuza hissettirmek daha çabuk güvenmesini kolaylaştıracaktır.
Seanslar Hakkında Konuşma:
Çocuğunuzun terapi seanslarının nasıl işlediği hakkında konuşun. Seansların ne zaman yapılacağı, ne kadar süreceği ve neler yapılacağı hakkında bilgi verin. Seans günü gelmeden önce bunu hatırlatabilir ve ne kadar zaman kaldığını konuşabilirsiniz.
Bu, çocuğunuzun seanslara hazırlanmasına yardımcı olabilir.
Seans bittikten sonra nasıl geçtiği, neler yaptığı gibi soruları ısrarla sormayın. Duygu yoğunluğunu ve neler anlattığını paylaşmak istemeyebilir.
"Oyun odasında neler yaptığını merak ediyorum. Anlatmak istediğin zaman seni dinlemeye hazırım."
Çocuk seanslarıyla ilgili bir şeyler anlatmaya başladığında onu özenle dinlemeli, yorum yapmamalısınız. Anlattığı şeylerle ilgili duygu ve düşüncelerini anlatmasına fırsat verin.
Pozitif Düşünce:
Çocuğunuzun terapi seanslarına pozitif bir şekilde yaklaşmasını sağlamak için, seansların çocuğunuza hangi katkıları sağladığı hakkında konuşabilirsiniz.
Terapist-Çocuk İlişkisi:
Terapist ve danışan arasında güvenilir ve olumlu bir ilişkisi gelişmesi süreç açısından yararlı olandır. Çocuğunuzun terapisti tarafından anlaşılmış, kabul edilmiş hissetmesi gerekir. Terapistinden hoşlanmıyor, terapiste gitmek istemiyor ise aynı terapistte ısrarcı olmamalısınız.
İyi bir uyum yakalayabilecekleri yeni bir terapistle yolunuza devam edebilirsiniz. Çocuğunuz terapistiyle ilişkisini öğrenebilmek için terapisti hakkında neler düşündüğünü sorabilirsiniz.
Oyun Terapisi ve Aile:
Oyun terapisi sırasında çocukla ilgili gözlem ve değerlendirmelerini terapist aileye aktarır. Çocuk ve aileye iyi gelebilecek teknikleri kullanır ve ödevler verir. Oyun terapisti hem ailenin hem de çocuğun işbirlikçisidir. Bu yüzden çocukla ilgili yorumları çocuğun yanında yapmaz. Çocuğun yanında aileden çocukla ilgili olumsuz şikayet ve durumları dinlemeyi tercih etmez. Çünkü çocuk bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ailesine ve terapistine olan güveni sarsılabilir. Benlik algısı olumsuza dönüşebilir.
Aile bu konuda dikkatli olmalı ve terapistin yönlendirmesine kulak vermelidir.
"Kuşlar Uçar, Balıklar Yüzer, Çocuklar Oyun Oynar"
Oyun Terapisi bir yolculuktur. İnsanların anlama, anlatma ve anlaşılma ihtiyacı sona ermez. Ancak anlaşıldığında değişim ve dönüşüm başlar.
Çocuğun yararı için oyun terapisinin başlangıcı ve bitişinin yapılandırılması önemlidir. Oyun terapistiyle olumlu bağ geliştiren çocukların seansı sona ermeden önce aile çocukla bu konu hakkında konuşmalı, terapistiyle vedalaşması için zaman tanımalıdır. Terapinin aniden sona ermesi veya çocuğun hala terapistle görüşme isteğinin olması, sorunların yeniden baş göstermesine sebep olabilir. Bu yüzden ilişkiyi güvenle başlatmak kadar sonlandırmak da önemlidir. Terapistini bir daha göremeyeceğini söylemek yerine bazen ziyarete gelebileceğinizi hatırlatın. Terapi sonlandıktan bir süre sonra çocuğun da isteğiyle ziyarete gidebilirsiniz. Bu konuda terapistinizle beraber karar verebilir, terapistinizin rehberliğinde tutumlar sergileyebilirsiniz.
Kristal Psikolojik Danışmanlık ailesi oyun terapisinde ebeveyn danışmanlığını da beraberinde götürür. Desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Psikoterapist Büşra UYSAL