KRİSTAL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
image
image

Bildiğiniz bir pedagog var mı

  • Anasayfa
  • Bildiğiniz bir pedagog var mı
image

Bildiğiniz bir pedagog var mı

Bildiğiniz bir pedagog var mı

Sanırım bu soruyu sormak, en az sorunun cevabını vermek kadar zor. Yetişkinler olarak çocuklarımızı en iyi şekilde hayata hazırlamak istiyoruz. Aynı şekilde hayattan aldıkları keyif, mutluluk halleri, arkadaşlıkları hep en güzel şekilde olsun isteriz. Bunun için ne gerekirse yaparız. Hepimizin içinde içten içe bir pedagogla görüşmek, sormak istediğimiz soruları sormak, almamız gereken cevapları almak, çocuğumuzun geleceğini o henüz gelişim dönemindeyken ilmek ilmek işlemek isteriz. Bunu yaparken etkili bir pedagojik destek olmazsa olmazlardan biridir. Ancak… Kimden?

Kristal Psikolojik Danışmanlık ailesi olarak çocuklarla ilgili hemen her konuda tecrübemiz bulunmaktadır ve sizi etkili şekilde yönlendireceğimizi biliyoruz. Tecrübemizin olmadığı psikolojik konularda ise sizi yanlış yönlendirmekten kaçınacağımızı ve bunu şeffaflıkla dile getireceğimizi bilmenizi isteriz. Aramızdaki güven ilişkisini oluşturmak için ilk adımı atmanız yeterli. Hemen arayabilir ve destek almak istediğiniz konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Şimdi konumuza gelelim. Aşağıya başlıklar halinde çocukluk çağında çalışılabilecek konuların bazılarını sıraladım. Bahsedilen konular haricinde yaşadığınız bir durum hakkında öğrenmek istediklerinizi telefonla arayarak sorabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Çocukların en sık yaşadığı psikolojik problemler nelerdir?

Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezinde daha önce çalışılmış konular şunlardır:

Çocuk çağı kaygıları

Çocuklarda içe kapanma

Davranış problemleri

Obsesif kompülsif bozukluk (okb)

Öğrenme bozuklukları

Otizm

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB)

Enürezis (Alt ıslatma)

Yeme bozuklukları

Dürtüsellik

Okul korkusu

Çocukluk çağı korkuları

Çocuklarda depresyon

Uyku problemleri

Gece korkuları

Tuvalet eğitimi

Boşanma

Yas ve kayıp süreci

Çocuklarda kaygı olduğunu nasıl anlarız?

Çocukların en sık yaşadığı problemlerin başında kaygı konusu gelir. Kaygının görülme sıklığı çocuklarda %18 gibi bir orana sahiptir. Yani her 5 çocuktan bir çocuk kaygıyla ilgili bir problem yaşamaktadır. Çocukların yaşadığı kaygılar giderilmediği takdirde arkadaş, okul ve aile ortamında sorunlar yaşanmaktadır. Çocukların, çocukluk döneminden itibaren yaşadıkları problemlerin çözülerek ilerlenmesi kişilik gelişimleri için oldukça elzem bir durumdur.

Kaygı, bir duygudur. Bazı sınırlar dahilinde yaşanması doğal bir durumdur. Ancak, çocuğun hayatını zorlaştıran bir şekil almaya başladıysa bir uzmana başvurmak gerekebilir. Örneğin; yaşadığı kaygılardan dolayı aşırı hareket halinde olmak, geceleri sık sık korku ile uyanmak, kendini korumaya yönelik hassasiyet geliştirmek, söz almaktan kaçınmak, arkadaşlarıyla ilişki kurarken çekinmek, hakkını savunamamak, hayır diyememek, sık sık utanmak, odaklanma sorunu yaşamak, unutkanlık, sessiz konuşma, irkilme, ebeveynden ayrı kalamama, yeni şeyler denemekten kaçınma, ebeveynlerin ölme düşüncesinin kaygılandırması, deprem gibi doğa olaylarının yarattığı kaygılar, mide bulantısı ve kusma isteği, kaygı duyduğu konu hakkında sık sık konuşma ihtiyacı hissetmesi ve daha birçok şekilde ortaya çıkabilir.

Çocuklarda kaygı bozukluklarının sınıflandırılması

1- Çocuklarda Ayrılık Kaygısı

Çocuk, bakım vereni ile ayrılmak konusunda yoğun kaygı yaşar. Yeni ortamlara uyumu güçleşir. Bakım vereninden ayrı kaldığı durumlarda içine kapanır ve ağlar. Kaygılı bakışları ve kendine güvenmeyen bir duruş gözlenir.

2- Çocuklarda Sosyal Kaygı

Çocuk akranlarıyla iletişim kurmaktan kaçınır. Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla kaygı yaşayabilir. Bu kaygıları gösterdikleri alanlardan biri sosyal kaygıdır. Okulda, genelde sessiz sakin çocuklar olarak bilinirler. Halbuki sosyal olarak kaygılı oldukları için öyledirler. Sınıf içinde söz almaktan kaygılanırlar, bahçe oyunları oynamaktan kaygılanırlar, arkadaşlarıyla iletişim kurmaktan kaygılanırlar.

3- Çocuklarda Yaygın Kaygı

Çocuklar konuya özel olarak kaygı değil, birçok konu hakkında sık sık kaygı yaşıyorsa yaygın kaygı bozukluğu yaşıyor olabilir. Birçok konuya hassasiyet geliştirmişlerdir. Sık sık karın ağrısı problemleri yaşayabilirler. 

4- Çocuklarda Özgül Fobi

Çocuklar bir konudan dolayı aşırı kaygılanmaktadırlar. Örneğin hastaneye gitme korkusu yaşayan çocuk hastaneye gitmek, hastaneyle karşılaşmak, hastaneye gitmekle ilgili sohbet dahi onun yoğun kaygı yaşamasına sebep olur.

Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer çocuğunuzda kaygı ile ilgili sorunlar gözlemlediyseniz mutlaka pedagoglarımızla iletişime geçmenizde fayda vardır. Kaygı bozukluğu ile yapılan yöntemlerden en etkili olanı çocuklarda bdt çalışmaları ve insancıl kuram çerçevesinde ilerlenilen oyun terapileridir. Terapist ile güvenli ilişki kurulabilmesi, çocuğun kaygılarını gidermesinde büyük rol oynar. Kaygı bozukluğuyla ilgili yapılan yöntemler uzman olmayan kişilerce kesinlikle yapılmamalı ve her adım hassasiyetle atılmalıdır.

Ailelere Öneriler

İlk olarak çocuğu anlamaya çalışmak gerekir. Kaygısını asla küçümsemeyin. Zor duygular yaşadığını gözlemlediğiniz noktada onu eleştirmekten kaçının. Bu gibi anlarda çocuğa bir şeyler öğretmek işe yaramaz. Öğrenme kriz yaşanırken daha zor gerçekleşir. Bu sebeple kriz yaşandıktan sonra öğrenme ile ilgili eylemler yapılması daha yerinde olacaktır. Önce ilişkiyi güvenli hale getirmek gerekir, sonra kaygı yaşanılan durumlar hakkında güven inşa etmek gerekir. 

Kaygı ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemeniz size fayda sağlayacaktır. Oyun terapisi desteği için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklarda yaşanan uyku problemleri kaygı ile ilişkili mi?

Bunun cevabı şüphesiz ki evet olacaktır. Eğer bir çocuk gece yalnız yatmaktan korkmaya başlamışsa, okula gitmek istemiyorsa, karanlıktan korktuğunu sık sık söylüyorsa, odasında yalnız yatmaktan korktuğunu söylüyorsa ve daha birçok şekilde kendisi gösteren durumlar yaşanıyorsa zamanla geçer demeden hemen bu konuyu el almanız faydalı olabilir.


İletişim numaraları: 0507 175 71 28 – 0850 474 73 46

Video linki:

Çocuklarda kaygı